2015. augusztus 4., kedd

Hála a tanítóknak

A Balatoni-Bakonyi Pásztortalálkozó minden év június első szombatján kerül megrendezésre a Hunyadi Hagyományőrző Egyesület szervezésében a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban a Salföldi Majorban, Márffy Bence lovasi szarvasmarhatartó gulyás vezetésével.
Közel tíz éve járok a Bakony-Balaton vidékre, hogy minél inkább megismerjem ennek a környéknek a fás legelőit, legelőerdeit, erdei legeltetését, az itt élő pásztorokat, hagyományaikat és hagyományos ökológiai tudásukat. Szakdolgozatomat Olaszfalu község egykori legelőjének tájtörténetéről és növényzetéről írtam. Doktori kutatásom keretében zajló országos fás-legelő-erdő felmérés során számos Balaton-Bakony környéki legelőt és pásztort, állattartó gazdálkodót kerestem fel.

Ezek során szerzett ismereteim megosztására kértek fel a  X. Balatoni-Bakonyi Pásztortalálkozó alkalmából, amelyen számos olyan pásztor vett részt, akik a „gyökereket” adták ebben a tájban és témában. A hallgatóság soraiban nagyrészt azok az emberek ültek, akiktől tanultam a fás-legelő-erdők múltjáról, jelenéről és arról is, hogy mit kellene tenni azért, hogy a jövőben is legyenek pásztorok és fás-legelő-erdők a Bakony-Balaton vidéken, és az ország más részein is. 
Szokványos előadás helyett egy közös beszélgetést kezdeményeztem a vidék legelőinek múltjáról, jelenéről felvetített képek segítségével, amelyet várhatóan novemberben a Márton napi Pásztorbúcsúban folytatunk...
Hálásan köszönöm a Bakony és Balaton vidék pásztorainak eddigi sok segítségét és tanítását!

A bejegyzést készítette: Varga Anna, ökológus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése